De geschiedenis van het Chinese tapijt
Geschiedenis van China

De geschiedenis van het Chinese tapijt

Al eeuwenlang doen mensen moeite om van hun woning een mooie en comfortabele plek te maken. Ook in het interieur veranderen modetrends met de jaren. Toch zijn er klassiekers die in de loop van de tijd hun waarde hebben bewezen en ook vandaag de dag veelvuldig worden aangeschaft. Eén van de artikelen die mensen al heel lang gebruiken in hun interieur is het vloerkleed. Niet alleen ter verfraaiing van hun woonruimte, maar ook om praktische redenen schaffen mensen vaak één of meer tapijten aan. Eén van de gebieden waar eeuwen geleden al vloerkleden werden gebruikt is China. Samen met de Maya´s in Midden-Amerika en de oude Egyptenaren kunnen de Chinezen beschouwd worden als de bedenkers van het tapijt.

Van praktisch naar luxe

De allereerste tapijten hadden enkel een praktisch doel. Ze boden warmte in koude perioden en vervingen de dierenhuiden die men tot dan toe gebruikte. Het uiterlijk van deze kleden was onbelangrijk. Aan versieringen in de vorm van patronen en kleuren werd nog geen aandacht besteed. Pas later, ongeveer tweeduizend jaar geleden, werden tapijten niet langer alleen om praktische redenen gemaakt, maar ook ter decoratie en als symbool van welvaart. Ten tijde van de Chinese keizerlijke dynastieën werden tapijten veelvuldig gebruikt in de paleizen en bijgebouwen die behoorden tot de keizerlijke hoven.

Kunstig geknoopt

Langzamerhand veranderde dus de functie van Chinese vloerkleden. Van praktische gebruiksvoorwerpen werden ze steeds vaker luxeartikelen en zelfs uitingen van kunst. Door nieuwe knooptechnieken en materialen konden de makers van vloerkleden allerlei patronen toepassen en met verschillende kleuren werken. Populair waren de bekende patronen die ook gebruikt werden door de handwerklieden die zijden doeken en Chinees porselein beschilderden. Daarnaast dienden het boeddhisme en taoïsme als bron van inspiratie voor het verwerken van religieuze symbolen in de tapijten. Ook de bekende Chinese draak werd vaak op een kunstige manier in de vloerkleden verwerkt.

Van het oosten naar Europa

Pas veel later werd het gebruik van een vloerkleed om je interieur te verfraaien ook in Europese landen bekend. In eerste instantie groeide de kennis over andere landen en hun typische producten door de kruistochten in de Middeleeuwen. Later zorgde de toenemende handel ervoor dat ook deze tot dan toe onbekende tapijten over de gehele wereld verspreid werden. Tot de negentiende eeuw werden vloerkleden in Europa beschouwd als luxeproducten. Ze waren kostbaar omdat ze uit verre landen als China werden geïmporteerd en men vond ze te mooi om ze op de vloer te leggen. Dat veranderde op het moment dat ook Europese landen tapijten gingen vervaardigen. Zo werd het vloerkleed in al zijn kleuren, dessins en uitvoeringen ook hier een populaire toevoeging aan het interieur.