Ook Chinese feestdagen worden gevierd met taart & gebak
De Chinese cultuur is heel anders dan onze Westerse cultuur. En ook de feesten die men in China viert verschillen nogal van de onze. Van het Lantaarnfeest en het Drakenbootfeest hebben de meeste mensen nog nooit gehoord, en ook het Chongyangfestival, het Qingmingfestival en het Qixifeest, ook wel Eksterfestival genoemd, zijn in Nederland en België vrijwel onbekend. Ook kent de Chinese kalender jaarlijks een kinderdag, enkele jongerendagen, lerarendagen en zelfs legerdagen.
Chinese koffie met felgekleurd gebak
Elk jaar op 1 oktober wordt de Nationale Feestdag van Volksrepubliek China gevierd. Op deze dag reizen de meeste Chinezen naar hun families om de feestelijkheden gezamenlijk te vieren onder het genot van heerlijke Chinese koffie – waaraan vaak gember, suiker en room toegevoegd wordt – met bijvoorbeeld sesam-meloenkoeken en gebak in vrolijke kleuren, zoals regenbooggebak.
Ook in Nederland zijn er geweldige regenboogtaarten en ander gekleurd gebak te verkrijgen: bij https://www.jeeigentaart.nl/ is het aanbod van taart en gebak zeer groot en bovendien gevarieerd. Vooral kinderen zijn dol op felle kleuren en vinden gekleurde taarten vaak nóg lekkerder dan ‘gewone’ taarten. Ook in China houdt men van felle kleuren. Vooral de kleur rood is populair in de Chinese cultuur. Niet alleen vanwege het communisme: deze kleur staat namelijk voor geluk.
Het Lentefestival
Het Chinese Nieuwjaarsfeest, dat dit jaar op 12 februari begint, wordt ook wel Lentefeest genoemd. Het feest duurt maar liefst vijftien dagen. Ook dit feest wordt met familie en vrienden gevierd, waarbij gezamenlijk heerlijke Chinese gerechten worden genuttigd, thuis of in een Chinees restaurant. Ook wordt er gedurende deze dagen regelmatig koffie met heerlijk gebak geserveerd. Traditioneel worden er tijdens het Lentefeest optochten gehouden: de drakendans wordt uitgevoerd om boze geesten weg te jagen, en de leeuwendans wordt opgevoerd om geluk en voorspoed te bekrachtigen. Het Chinese Nieuwjaarsfeest wordt afgesloten met het Yuanziaofeest, het Lantaarnfeest, dat gevierd wordt met talrijke lampionnen die buiten worden opgehangen.
Het Midherfstfestival
Precies een half jaar later – op de vijftiende dag van de achtste maand van de Chinese kalender – wordt het Chinees Maanfestival gehouden. Dit is een eeuwenoud feest dat stamt uit de tijd van de Zhou-dynastie, die het Chinese Rijk regeerde vanaf de 10e eeuw tot ongeveer de 4e eeuw voor Chr. Zoals de naam al doet vermoeden staat de maan centraal tijdens het Midherfstfestival: er wordt wierook gebrand voor de maangodin en er wordt volop ‘maancake’ gegeten. Dit Chinees gebak is helaas moeilijk te verkrijgen in Nederland en België, maar een heuse ‘maantaart’ is een heerlijk alternatief! Ook gedurende dit feest worden lampionnen opgehangen en drakendansen opgevoerd.