PRAKTISCHE REISTIPS

Veel lezen over het land wat je gaat bezoeken is niet alleen ontzettend leuk maar ook erg nuttig. Zelf probeer ik altijd alle mogelijke boeken, tijdschriften en internetadressen te pakken te krijgen,  en me geheel eigen te maken.

Onmisbaar bij de voorbereiding en op reis is een goede reisgids. 
b.v.
Lonely Planet of  Rough Guide
Als je naar of in China gaat reizen zorg er dan wel voor dat de Lonely Planet de laatste editie is.
Je loopt de kans dat oude edities in beslag genomen worden omdat daarin
Taiwan als een apart land gezien wordt.

Ook een goed zakwoordenboekje doet wonderen:
Taalgids Mandarijn-Chinees van Lonelyplanet ISBN 1-74059-004-X
Pocketwoordenboek Nederlands-Chinees ISBN 90-72179-22-6

Op mijn pagina "links"  staan  tientallen  internetadressen met nuttige informatie 
en links van reisorganisaties die reizen naar China aanbieden.

Paspoort en Visum.

Je moet voor China in het bezit zijn van een geldig paspoort tot minstens 6 maanden na terugkeer en een in- en uitreisvisum (behalve voor Hongkong), te verkrijgen bij de Chinese ambassade in Den Haag. Naar Den Haag brengen en 4 dagen later weer ophalen. Alles over een visum voor China staat tegenwoordig niet meer op de site van de Chinese ambassade maar op een aparte site: Chinese Visa Application Sevice Center. Zie hier de site: visuminformatie.  Is wel in het Engels.  Sinds 2012 zijn de regels zeer scherp geworden en is het haast niet meer mogelijk om een visum van langer dan 3 maanden te krijgen. Let er ook op dat als je een toeristenvisum nodig hebt, de 'entrees' voldoende zijn. Ga je alleen naar China en weer terug naar Nederland dan is een 'one-entree' visum voldoende. Maar wil je ook naar Hongkong of tussendoor naar Thailand dan heb je een visum nodig met meerdere entrees. Heb je een visum voor langer dan drie maanden, vergeet dan niet na aankomst, binnen drie dagen, je te melden bij het Public Security Bureau (gongán ju, spreek uit: kong en tsjuu). Een aanvraagformulier voor een visum  is van de website te downloaden. Bel of mail eventueel met de ambassade  voor meer informatie. Er wordt uitstekend Nederlands en Engels gesproken door sommige medewerkers. 
De informatie op de site van de Chinese Ambassade is momenteel up-to-date. Voor vragen kun je de ambassade mailen:
haguecenter@visaforchina.org
Hou er rekening mee dat je voor Tibet een apart visum nodig hebt. Dit kun je het beste in China zelf aanvragen bij een reisbureau.

Sommige reisorganisaties doen de toeristenaanvraag voor je tegen een geringe vergoeding.
Ook is er een visumdienst die dit voor je kan regelen. Een goede Visa & Legalisatie bemiddeling is:
VisumChinaOnline. Niet duur en een correcte behandeling. Bij het aanvragen krijg je alle formulieren en informatie en je hoeft niet zelf twee maal naar Den Haag. Ook de volledige rompslomp van het legaliseren van documenten doen ze voor je. (Rechtbank, Min. van Justitie, Min. van Buitenlandse Zaken, Ambassade, etc.) Kijk voor prijzen op hun website.

Beste reistijd.

Daar China het op twee na grootste land ter wereld is, met een oppervlakte van 9.600.000 km²  verschillen de klimatologische omstandigheden van streek tot streek. Voor de meeste gebieden van China gelden het voor- en najaar als de meest geschikte reistijd. De temperaturen schommelen dan van 20° C in 't noorden tot  ± 35° C in het zuiden. 
De vaak hete en natte zomermaanden worden beïnvloed door de zomermoesson. In de winter is het in het noorden (rond en ten noorden van Beijing) en het midden van het land erg koud. In het zuiden zijn de temperaturen 's winters aangenamer maar is warme kleding toch nog nodig. De beste tijd voor een reis naar Tibet is in de zomer.  Overdag is de temperatuur dan aangenaam. De nachten kunnen er, ook in de zomer, erg koud zijn. Het tijdsverschil met China is 's zomers 6 uur en in de winter 7 uur. China kent geen tijdzones.

Reizen.

China heeft de reputatie een moeilijk land te zijn om individueel te reizen. De taal en de immense bureaucratie zijn de grootste obstakels. Denk niet dat je even snel bv een treinkaartje kunt kopen. Uren in de rij staan en dan te horen krijgen dat er geen kaartjes meer zijn komt zeer vaak voor. Met een georganiseerde groepsreis worden veel problemen vermeden. Er zijn organisaties die b.v. alleen het vervoer en het slapen tijdens de groepsreis voor je regelen,  wat een hoop tijd en energie bespaart. 
Toch kun je tegenwoordig prima individueel reizen. In de meeste toeristische plaatsen bieden reisbureautjes, hotels, cafés  en restaurantjes hun diensten aan bij het kopen en reserveren van vervoerstickets. Een flexibele houding, voldoende tijd en flink wat doorzettingsvermogen plus improvisatietalent zijn de belangrijkste voorwaarden om individueel door China te reizen.
Youth Hostels en Holy Hostels zijn goede, op jong publiek afgestemde organisaties die alles voor je kunnen regelen en meestal Engelssprekende mensen in dienst hebben. Kijk voor meer adressen op het internet.
Het officiële staatsbureau voor toerisme, China International Travel Service, CITS, werkt voornamelijk voor buitenlandse reisgezelschappen maar kan meestal ook voor individuele reizigers  vliegtickets en trein- of buskaartjes reserveren, hotels boeken en excursies organiseren.

Reizen binnen China.

Alle plaatsen van toeristisch belang zijn per vliegtuig bereikbaar. Reserveren wordt aangeraden daar de vluchten snel volgeboekt zijn. De prijzen zijn voor Chinese begrippen erg hoog maar voor westerlingen goed betaalbaar.
China heeft een uitgebreid spoorwegnet dat alle delen van het land met elkaar verbind. Er zijn 4 verschillende klassen in Chinese treinen. Hard-seats en soft-seats, hard-sleepers en soft-sleepers. Er zijn ook verschillende type treinen. Stoptreinen, intercities, treinen die alleen bij de hoofdsteden stoppen en natuurlijk de moderne bullettreinen. Hogesnelheids treinen, derde generatie. De modernste ter wereld. 
Lees alle informatie op deze website.
Soft-sleepers zijn luxe wagons met twee bedden boven elkaar aan iedere kant van de afsluitbare coupé en met extra service. De naam hard-sleepers doet het ergste vermoeden maar de bedden zijn redelijk comfortabel. Het verschil is dat de coupé niet af te sluiten is en dat er drie bedden boven elkaar in iedere coupé zijn. De klasse soft-seats is niet op alle treinen aanwezig. Deze klasse is te vergelijken met onze eerste klasse. Er kan een groot verschil zijn in kwaliteit van de treinen van verschillende maatschappijen. Een sneltrein is meestal luxer dan een boemeltrein. En tegenwoordig in het oosten de derde generatie hoge snelheidstreinen met veel comfort en snelheden tot boven de 350 km. p. uur.
Treinkaartjes kopen is individueel vrijwel onmogelijk. En zeker niet aan het loket. Lukt het toch, dan niet voor de zelfde dag en als buitenlander betaal je zo wie zo teveel. Laat het personeel van de betere hotels voor je reserveren. Hou er rekening mee dat je 5 dagen van tevoren je kaartjes besteld. Zeker als je "hard-sleeper" wil reizen. Dat wil nl. iedereen. Kijk op de pagina
"Links" voor foto's en informatie van/over treinen.
Om lange afstanden per openbare bus te overbruggen is in China geen pretje. De bussen zijn soms zeer oud, alhoewel men in snel tempo aan het vernieuwen is. Op afgelegen trajecten rijden nog bussen met stalen bedden. De bedden zijn hooguit  anderhalve meter lang, smal en twee boven elkaar, zonder matras. Rechtop staan is onmogelijk. Geen toiletten, het comfort is Spartaans, de wegen soms slecht en de reistijden zeer lang. Wil je toch een keer met zo'n "langeafstandsbus" reizen, zorg dan dat je het bovenste bed reserveert. Dan heb je in ieder geval geen last van Chinese voeten of van "klimapen". Van Chengdu naar Kangting is ongeveer 300 Km. maar daar de reis voornamelijk door berggebied gaat duurt de reis ongeveer 8 uur. Dit wordt met gewone oude lijnbussen gedaan. Langeafstandsbussen rijden op trajecten van meer dan 15 uur reizen. Tegenwoordig worden er op steeds meer trajecten met moderne touringcars gereden. Met redelijke verstelbare stoelen en toilet aan boord. Ruim van te voren reserveren is aan te raden.
In het hele land wordt gewerkt aan het verbeteren van de wegen wat soms tot gevolg heeft dat de bus lang moet wachten voor wegopbrekingen en dergelijke.
Beijing, Shanghai, Hongkong en enkele andere grote steden hebben een metro. Momenteel hebben 13 grote steden een metro en wordt er in 24 andere steden gewerkt aan een metro. De metro in China is supermodern en volledig tweetalig dus geen probleem om mee te reizen. De prijs is meestal een fractie duurder dan de bus.
Openbare bussen in de steden zijn langzaam, overvol en de routes onoverzichtelijk. Tel na hoeveel haltes  je uit moet stappen. Momenteel worden in de bussen van de meeste grote steden de haltes omgeroepen in het Chinees en Engels. Maar dat heeft natuurlijk alleen zin als je de naam van de haltes kent. 
Taxi's zijn overal te huur. Meestal rijdt  de chauffeur op de meter. Let wel op dat de chauffeur de meter (da biao) indrukt als hij gaat rijden. Doet hij dit niet wijs hem er dan op. Is er geen meter, spreek dan van te voren een prijs af. In de grote steden in het oosten van het land begint men aan fooien van buitenlanders te wennen. Wees daar niet overdreven in. De Chinees geeft absoluut nooit een fooi en een fooi wordt ook niet verwacht. Het belemmerd ook het normaliseren van een normaal salaris. Taxi's zijn in China goedkoop. Chauffeurs van de geregistreerde taxibedrijven zijn eerlijke en hardwerkende mensen en verwachten geen fooi. Officieel mogen ze die ook niet aannemen. Betaal gewoon wat de meter aangeeft. In sommige steden moet je tegenwoordig een toeslag van 1 yuan betalen voor de brandstof. Deze toeslag komt bovenop de prijs van de meter. Dit staat in de taxi aangegeven. Vraag om een reçu. Dit is handig als je spullen hebt achtergelaten in de taxi. Op het reçu staan de telefoonnummers van de centrale en de taxi en het nummer van de taxi.
Denk je problemen te hebben met een chauffeur, noteer dan zijn taxinummer. Dit nummer staat zowel binnen als buiten op de taxi. Merkt een chauffeur dat je zijn nummer noteert dan zijn meestal al je problemen ook opgelost.
Fietsen zijn haast overal te huur. Let op dat alles van de fiets goed werkt en zorg er voor dat de verzekering in orde is. Ik heb meegemaakt dat fietsen, gehuurd in een dorp, in hetzelfde dorp gestolen werden en enkele dagen later weer bij de verhuurder te huur stonden. (georganiseerde diefstal?). Houd er rekening mee dat fietsen in de grote stad een ware veldslag is en dat de Chinees maling heeft aan regels. (Hongkong uitgezonderd) Dus uitkijken! De chinees zelf rijd op een elektrische fiets, wat hier een scooter of brommer heet.
 

Toiletten.

Om een indruk te krijgen van de toiletten in China, lees mijn reisverslag. De tips die ik over dit onderwerp kan geven zijn; neem toiletpapier of tissues mee, overal, niet naar China, maar in China. Tegenwoordig kun je overal toiletpapier en tissues kopen in China, maar lang niet alle openbare gelegenheden hebben toiletpapier liggen. Alleen in de betere hotels hebben ze soms toiletpapier. Gooi het papier in een box of emmer welke naast het gat staat. Oefen thuis om je behoefte te doen in gehurkte stand. Alleen in de duurdere hotels en de luxe restaurants in de grote steden hebben ze westerse toiletpotten. Verder in China alleen gaten of goten. Ook in de treinen is het vaak een ramp. Gebruik een desinfecterende zeep. ("Safequard" is overal voor een paar centen te koop.) De hygiëne op de meeste (en dan vooral de openbare) toiletten loopt nog zo'n 100 jaar achter op West Europa. De nieuwbouw in China heeft momenteel allemaal moderne waterstortclosets, maar er is nog ontzettend veel oud. Kun je geen modern toilet vinden zoek dan een McDonalds of een Kentucky Fried Chicken (KFC) vestiging. (Spreek uit: mai-tang-lauw en tsung-de-tsjiè, met de klemtoon in het eerste woord op tang en in het tweede woord op tsjiè) Deze zaken hebben gewoonlijk goed verzorgde toiletten.

Veiligheid.

Over het algemeen is China een veilig land  maar ondanks dat ik me in China nog nooit onveilig heb gevoeld wordt er tegenwoordig toch gewaarschuwd voor zakkenrollers. Ook is een kennis van mij 's nachts met een vuurwapen bedreigd en beroofd. Gelukkig liep het goed af, op de flinke buil op z'n hoofd na. 
Bedenk dat er in China miljoenen echt arme mensen zijn. Een buitenlander met een dure camera en dure kleding is dan natuurlijk wel een uitdaging. Dus niet helemaal alleen 's nachts laat nog door de steegjes wandelen. Maar dat geldt ook voor de Europese landen.
Gebruik voor je documenten een money-belt, laat geen waardevolle spullen achter op je hotelkamer (de meeste middenklas hotels hebben kluisjes) en let op je spullen als je met de trein of bus reist. Vooral de kleinere bagage constant in het oog houden. Nog beter, klink ze vast aan het rek of de stoel of aan jezelf. Kortom, gebruik je verstand, het is een stuk minder erg dan in Nederland.
Het is aan te raden voor vertrek naar China kopieën te maken van alle belangrijke documenten en deze gescheiden (dus niet in dezelfde koffer) van de originelen op te bergen in de bagage. (paspoort, vliegticket, verzekeringspapieren, hotelvouchers, enz.)

Drugs.

Gebruik geen drugs. Zorg dat je ze niet bij je hebt en zorg dat je er ook niet mee in verband gebracht kan worden. China heeft zeer zware straffen voor drugsgebruik of bemoeienissen met drugs. Afgelopen maand juni (2002) zijn er ter gelegenheid van de antidrugsdag 64 mensen wegens drugsmisdaden openbaar geëxecuteerd,  dat gaat door middel van een pistoolschot in de nek of door het hart, en 188 personen zijn veroordeeld voor gevangenisstraffen, oplopend tot levenslang, wegens drugsgerelateerde misdrijven. De regels verschillen per provincie maar voor in het bezit hebben van meer dan 150 gram staat de doodstraf. Men werkt momenteel aan één uniforme regeling voor het hele land en momenteel (2009) gaan er ook stemmen op voor de afschaffing van de doodstraf. Maar zover is het nog niet en reken er niet op dat de regels soepeler worden. Sinds de Olympische spelen van 2008 zijn de regels juist scherper gestelt. Momenteel (2014) zitten er in China 65 mensen vast voor drugs, waarvan de helft de doodstraf heeft gekregen.

Gezondheid.

Inentingen voor reizigers uit West Europa zijn voor China niet verplicht. Toch wordt aangeraden de meest gebruikelijke inentingen wel te laten doen, zoals tyfus, hepatitis en voor het zuiden malaria. Informeer bij je plaatselijke GGD.
Ben je uitgeblust door de warmte of eventuele diarree; gebruik zakjes ORS, of  gewoon keukenzout, opgelost in een ½ liter water en drink dit op. Aangeraden wordt om 1 gram per liter te gebruiken. Het zorgt dat je je beter voelt. Mijn huisarts raadde me aan om veel Coca-Cola te drinken. Dit stopt blijkbaar de diarree. Acute reizigersdiarree na aankomst is normaal en moet binnen enkele dagen over zijn. Is de diarree na drie dagen niet over ga dan naar een eerste hulppost van een ziekenhuis. China kent geen huisartsen maar de ziekenhuizen zijn voor westerse begrippen spotgoedkoop. In elke grote stad is er wel een universiteitsziekenhuis die ook een afdeling voor buitenlanders heeft.

Geld.

De Chinese munteenheid is Renminbi. De hoogste waarde is de Yuan, verdeeld in 10 Jiao en één Jiao is 10 Feng. Houd er rekening mee dat je als buitenlander zeker geen Fengs  en zelden Jiao's terugkrijgt. Feng's worden ook door de Chinezen tegenwoordig vrijwel niet meer gebruikt. In de gesproken taal heten de Yuan en Jiao trouwens: Kuai en Mau. Het grootste biljet is 100 Yuan. Dus 'honderd yuan' is uitgesproken als straattaal: yi bai kwai qian. (spreek uit: ie pai kwai tsjiën)
Euro's kun je overal wisselen bij de (Peoples)  Bank Of China of hotels. In de grote steden kun je gewoon pinnen. Maar alleen bij automaten van de Bank Of China. Deze pinautomaten hebben een taalkeuze tussen Engels of Chinees. Ook travellercheques zijn overal bij de Bank Of China en in hotels te verzilveren. Zorg wel dat het travellercheques zijn van een internationaal bekende instelling. De koers is momenteel ongeveer 7,5 Yuan voor een Euro. (april 2014)
Reis je voor een langere tijd door China dan is het handig om een Chinese bankrekening bij een van de grote banken te nemen. De Chinese pasjes worden nl. door de meeste grote banken en hun geldautomaten geaccepteerd.
Kijk de biljetten van 100 en 50 yuan na als je ze ontvangt.
Er zijn veel valse biljetten in omloop. De kenmerken zijn vrijwel hetzelfde als van de Nederlandse biljetten: watermerk, veiligheidsstripjes, en merkpunten in de rechter benedenhoek voor visueel gehandicapten en oplichtende vezels in het papier. Is er geen reliëf voelbaar en voelt het biljet slap aan, weiger het dan. Bekijk hier alle geldige Chinese bankbiljetten.

 

Eten en Drinken.

De Chinees leeft om te eten. De Chinees eet alles wat  te eten is. Je kunt dan ook overal eten en drinken kopen maar wel 'Chinees' eten en drinken. In de grotere steden en de toeristische centra zijn tegenwoordig ook veel McDonalds, Pizzahut en Kentucky Fried Chicken (KFC) vestigingen waar je westers voedsel kunt kopen. En in een grote stad als Beijing of Shanghai zijn er de laatste jaren veel buitenlandse restaurants gekomen want ook de Chinees houd van afwisseling. Drink geen water uit kranen. Altijd uit afgesloten flessen. Let er op dat ze verzegeld zijn. Het eten is overal goed. Ook de Chinees kan ziek worden van verkeerd voedsel maar de bereiding in een gloeiend hete wok garandeert een hoge bereidingstemperatuur en daardoor een bacterievrij gerecht. Eet geen rauwe salades of ongeschild fruit. Dit kan alleen in de allerbeste hotels. Eet geen ijs of alleen uit de fabrieksverpakking en vraag of het ijs in drankjes veilig is wat wel meestal het geval is. Ola-ijs, met het bekende logo, (van Walls, UK, de grootste ijsproducent ter wereld) is tegenwoordig overal te koop en absoluut veilig. Maar ook de Chieze merken hebben tegenwoordig allemaal veilig verpakt ijs. Zorg, als het warm is, altijd dat je flessen water bij je hebt en drink veel. Je kunt bijna overal gratis thee drinken wat een doeltreffend middel is tegen diarree. Het theewater wordt altijd gekookt en is dus veilig, soms zit er een beetje vreemde smaak aan het water. Dat komt door het ijzergehalte.

Kleding.

Neem niet te veel mee. Wat T-shirts  en een of twee overhemden, een korte broek, een spijkerbroek en eventueel een nette broek zijn voldoende. (Een Chinees weet trouwens niet wat een "nette" broek is.) Een regenjas of opvouwbare paraplu (overal te koop tussen de 2,5 en 8 euro) is noodzakelijk en een dunne trui is aan te raden. Natuurlijk genoeg sokken en ondergoed. In elk hotel of guest-house kun je je kleding laten wassen alhoewel dat niet meer echt goedkoop is. Als je rondreist is een slappe koffer, citybag  of rugzak, eventueel met wieltjes,  handiger dan een harde  koffer, in verband met het vele wisselen van voertuig.

Fotograferen.

Neem genoeg batterijen of oplaadbare accu's mee. De stopcontacten in China zijn voor stekkers met platte pennen maar onze Euro-stekkers passen ook in de meeste moderne stopcontacten. Randgeaarde stekkers moeten met een verloop gebruikt worden.  Neem voor de zekerheid een internationale verloopstekker mee. Fotografeer je digitaal dan is het handig om van tijd tot tijd je memorykaart in een fotozaak op CD te laten zetten. Kosten meestal tussen de 25 en 35 yuan per CD en in 1 dag klaar (3 tot 5 euro).
Er gelden in China weinig beperkingen voor fotograferen. De Chinezen zelf zijn er gek op. Het is verboden militaire en/of strategische objecten te fotograferen (kazernes, vliegvelden, treinstations, etc.). Alhoewel ik nog nooit heb meegemaakt dat er op het station of vliegveld een rolletje in beslag werd genomen. Ook in sommige tempels en musea is fotograferen verboden. Maar dat is meer een formaliteit. Zien ze het, dan wordt je gewaarschuwd. De mensen zelf hebben over het algemeen weinig bezwaar gefotografeerd te worden. Wees beleefd en vraag het met de volgende vraag: Wo keyi pai nin ma? (uitspraak: woo ku-ie pai nien ma. Letterlijke betekenis: woo betekend ik, ku-ie betekend mogen, pai nin schieten U en de klank ma maakt er een vraag van.)

Fooien.

Fooien zijn in China allang geen onbekend verschijnsel meer. Officieel mogen ze niet gegeven worden maar soms wordt het van buitenlanders wel verwacht. Gebruik je verstand en geef, als je dit nodig vindt, niet meer dan  3% van het te betalen bedrag, ook al lijkt dat in onze ogen een schijntje. Bedenk dat je in China, als Chinees, makkelijk een hele maand kan leven van 100 Euro. De meeste reisbureaus rekenen er op dat er aan het eind van de reis een behoorlijk bedrag als fooi voor de reisleiding (gids, chauffeur, etc.) op tafel komt. Maar dan wordt de reisleiding flink onderbetaald met als smoes dat ze de loonnormen van het land volgen. Op deze manier kunnen ze hun reizen goedkoop aanbieden. Informeer hiernaar bij het reserveren van een reis. Bedenk ook dat een Chinees nooit fooien geeft en het fooienstelsel een goede salariëring in de weg staat.

Taal.

De Chinese taal is niet moeilijk. Grammaticaal gezien zelfs een zeer makkelijke taal. Het probleem voor westerlingen zit hem in de uitspraak omdat het een 'toontaal' is.
De uitspraak van het Chinees is erg lastig. Daarbij komt dat de uitspraak per stad of streek sterk kan verschillen. Een en ander kan tot gevolg hebben dat je niet wordt verstaan als je pogingen doet om een paar woorden Chinees te spreken. Het Pinyin kan je soms verder helpen. Pinyin is een internationaal fonetisch spellingsysteem in Romeinse letters en gebaseerd op het Engels alfabet, om Chinese toonklank-combinaties weer te geven. De klank wordt weergegeven door letters, de toon door 4 toonmarkeringen boven de letters. 
De 4 markeringen zijn: voor de eerste toon een horizontaal streepje boven de letter, de tweede toon is een soort van korte slash, voor de derde toon een omgekeerd dakpannetje en voor de vierde toon een korte back-slash boven de letter. Zorg voor een beknopt woordenboek van je eigen taal naar het Mandarijn Chinee
s (pūtōnghuà) en met een vertaling in het "Pīnyīn"  Lang niet alle Chinezen (en dan voornamelijk  de ouderen) zijn het  pīnyīn machtig. Krijg je b.v. in je hotel een (naam)kaartje mee met het adres er op, let dan goed op dat het adres er ook in Chinese karakters op staat zodat je het aan een taxichauffeur kunt tonen als hij geen Pinyin kan lezen of verstaan. Zorg dat je altijd een kaartje met je adres in het Chinees op zak hebt.
Tegenwoordig zijn er vele apps voor de smartphone en tablet welke het Nederlands zeer goed vertalen naar Chinees en ook hoorbaar maken. Erg handig. Typ of spreek een korte zin in en laat het apparaat het in het Chinees uitspreken.

Het Postkantoor.

Wil je brieven of kaarten versturen let er dan op dat je de enveloppe niet dichtplakt. Brieven en pakjes moeten in China open aangeboden worden. Je krijgt dan aan het loket de benodigde postzegels en die moet je zelf op de brief  plakken. Daarvoor staan er in het gebouw lijmpotjes. Dus een paar servetjes of een schone zakdoek zijn dan erg nuttig. Met aantekenen (gua hao xin, spreek uit: kwaa-gauw-sing) ben je er zeker van dat de brief ook aankomt en voor onze begrippen is dat spotgoedkoop. Pakjes versturen vanuit China naar het buitenland is duur. En hou er rekening mee dat je al gauw een uurtje bezig bent om het verzonden te krijgen. Eerst bied je het pakje of de spullen aan. Dat wordt dan nagekeken op verboden waar zoals illegale DVD's, niet verpakte etenswaren, enz. Dan wordt het pakje door de beambte dichtgeplakt. Dan krijg je een formulier wat ingevuld moet worden met naam en adres afzender en naam en adres geadresseerde. Deze gegevens moeten ook aan de zijkant van het pakje staan. Gebruik je een doos van de post dan zijn daar speciale vakken op de doos voor. Heb je een eigen doos, dan kun je etiketten gebruiken. Maar wel aan de zijkant anders krijg je de boel terug.  Hierna ga je in de rij staan om het te laten wegen. Het formulier is in zevenvoud, dus dat duurt even, zelfs je telefoonnummer wordt geregistreerd. En alles met de hand en een telraam, terwijl de computer ernaast staat. Maar die schijnt voor andere dingen gebruikt te worden. Als je dan betaald hebt krijg je een reçu en het pakje wordt verzonden. Let wel op je beurt want een Chinees weet niet wat "in de rij staan" betekend.

Algemeen

Misschien onnodig om te vertellen, maar zorg ervoor, als je gaat vliegen,  dat je handbagage bij je hebt met wat toiletartikelen en een stel extra ondergoed. Ook belangrijke reisdocumenten etc. kunnen daarin. Het is mij al meermalen overkomen dat mijn bagage later op de plaats van bestemming aankwam dan ik zelf. Dit geld niet alleen voor China maar voor alle bestemmingen. Op internationale vluchten zijn er tegenwoordig veel regels die het verbieden om bepaalde zaken in de handbagage mee te nemen. Zo zijn b.v. nagelgarnituurtjes en zakmessen verboden maar tegenwoordig ook gels, tandpasta enz. Zie hier de nieuwe regels voor vloeistoffen.
Ook is het aan te bevelen om veilige kleding te dragen als je gaat vliegen. Dat betekend, geen kunststof kleding, maar kleding van natuurlijke materialen zoals, katoen, wol, leer, zijde enz.. Dit in geval van brand. Deze stoffen branden en smelten niet.
Probeer, bij het reserveren van een vlucht, een plaats te bemachtigen in het achterste gedeelte van het vliegtuig en liefst aan het gangpad. Bij een crash heeft, statistisch,  het achterste gedeelte de meeste kans van overleven en als je aan het gangpad zit kun je je benen makkelijker strekken en af en toe een rondje wandelen zonder eerst over en langs allerlei andere passagiers te moeten klimmen.

En boek je reis online. Dat scheelt vaak tientallen euro's. Dat kan ook vanuit het buitenland. De tickets worden dan als e-ticket naar je e-mailadres gestuurd. Zelfs het inchecken kan online, waardoor je de wachttijden voor de incheckbalie kunt overslaan.
Een betrouwbare zoekmachine voor je reis is:
http://www.vliegtickets.nl/

Nog een tip: 2015-01-01
Als je teveel gewicht aan ruimbagage hebt (gewoonlijk is dat 20 kilo) kun je een zg. 'cabine case' meenemen. De maten van zo'n, meestal met wieltjes uitgerust, koffertje mogen zijn: 55 X 35 cm. en het mag 7 kilo wegen. De maten en gewicht kunnen per maatschappij verschillen. Fototassen en dergelijke worden meestal gewoon toegelaten.
Bij British Airways mag de ruimbagage 23 kilo wegen. Ook de cabinecase mag 23 kilo wegen. Maar de cabinecase wordt tegenwoordig wel gemeten. Let dus op dat hij niet te groot is.
Heb je toch veel te veel bagage, neem het dan niet mee tegen meerbetaling in hetzelfde vliegtuig maar stuur het apart op naar je bestemming. Dan komt het met vrachtvervoer enkele dagen later aan op zijn bestemming. Dit scheelt honderden euro's. In de hal van Schiphol vindt je daar informatie over.