2004 Ė 12 - 28

Levensstandaard

Om jullie een idee te geven van de levensstandaard hier in China zal ik proberen om een paar vergelijkingen te maken. Normaliter gesproken kun je de yuan, het betaalmiddel hier, vergelijken met de euro. Dat betekend dat alle normale zaken tien keer goedkoper zijn. Maar dat gaat niet op voor sommige duurzame goederen. Kleding, eten, schoenen, toiletartikelen, alle Blokkerartikelen, dat soort spullen zijn goedkoop. Maar een goede Siemens wasmachine, zoals ik in Holland had, kost hier toch ook 400 Euro. En een platte TV van 104 cm kost hier ook 1600 euro. Het is wel goedkoper, maar het verschil is kleiner. Er zijn Chinese strijkijzers van 15 euro, maar ik heb hier een Philips stoomstrijkijzer van 65 euro, omdat ik het Chinese strijkijzer niet vertrouw. Alle duurzame goederen zijn er ook van Chinese makelij en dan zijn ze natuurlijk goedkoper dan de westerse merken. Vooral als die merken geen vestiging in China hebben.

Als ik naar de supermarkt ga voor de wekelijkse boodschappen, dan ligt mijn winkelwagentje tot boven de rand toe vol. In de supermarkt koop je hier ook b.v. handdoeken, DVDís, TVís, gewone kleding, etc. Een soort van goedkope Vroom & Dreesman dus.
Dan heb ik toiletartikelen gekocht. En make-upartikelen voor Jinghua. Een nieuwe pan, een nieuwe ochtendjas omdat het koud wordt, de huizen hier hebben geen verwarming,  en ga zo maar door. Aan de kassa reken ik dan af tussen de 30 en 50 euro.

Amerikaanse DVDís koop ik hier gewoon in een winkel, maar wel illegaal, voor 60 eurocent per stuk. Met opdruk en in een hoes. Trouwens ook alle Chinese DVDís. Legaal kost een DVD hier tussen de 2 en 4 euro. Lege Cd-tjes kosten 10 stuks voor ťťn euro. Voor 50 eurocent koop je een groot bord nasi en eten in een zeer luxe en duur restaurant, waar meer personeel rondloopt dan dat er gasten zijn, kost tussen de 8 en 12 euro. Een fotorolletje laten ontwikkelen, afdrukken en op CD laten zetten is in verhouding vrij prijzig. Dat kost 6 euro voor een rolletje van 36 opnamen en een afdruk formaat van 10 x 15. Ik kocht een nieuw winterjack voor 15 euro en dat was een van de duurste. Er zijn hier wel speciale Boss winkels en winkels van andere buitenlandse merken, maar als je een beetje oplet is de kwaliteit absoluut niet beter en betaal je alleen voor het merk. Een ritje met de stadsbus, een stad van 4,5 miljoen, kost 10 eurocent. En hele mooie, luxe Kerstkaarten, die hier nog niet echt zijn ingeburgerd, kosten  40 eurocent, compleet met inlegvel en enveloppe. Dit is dus duur. Maar een kunstkerstboompje van 1.25 m., versiering hiervoor, zoals ballen, slingers en lichtjes en dan ook nog wat versiering voor in de kamer en voor op de voordeur kostte bij elkaar 10 euro.

Evengoed moet je goed op je geld passen want juist door het idee dat het goedkoop is, geef je vaak meer uit dan de bedoeling was.