2004 - 12 – 20

De Universiteit
Zoals jullie weten studeer ik momenteel aan de SouthWest University Of Ethnic Nationalities in Chengdu, West China. Een prachtige titel, maar voor mij is het alleen maar een school om de Chinese taal machtig te worden. Deze universiteit is wel gespecialiseerd in faculteiten die zich bezighouden met alle nationale minderheden van China en dat zijn er meer dan 50 officieel erkende. Men studeert dan niet alleen de taal van de minderheidsgroepering maar ook de cultuur, de eventuele literatuur en ga zo maar door. Op de campus staan dan ook herhaaldelijk rijen bussen om studenten van de een of andere faculteit naar het gebied van het volk, wat men bestudeerd, te brengen. Sechuan, de provincie waar Chengdu de hoofdstad van is, herbergt meer dan 40 van deze minderheidsgroeperingen.
Ook zien we regelmatig groepjes mensen in klederdracht op de campus.
Het is een kleine, gespecialiseerde universiteit met zo'n 2000 studenten waarvan plus minus 100 man buitenlands is. Behalve een groot deel van de buitenlanders, leven vrijwel alle studenten op de campus. Dat is ten eerste goedkoop en ten tweede, vrijwel alle studenten komen vanuit andere steden en dorpen. Het is een groot terrein met in het midden de hoofdgebouwen en de kleinere sportvelden zoals een veld met 28 tafeltennistafels, een tennisbaan, twee squashbanen, twee volleybalbanen, basketbalvelden enz.  Daar omheen staan de studiegebouwen, alles rijk omzoomd met bomen en veel groen. Met in het midden een grote waterpartij met fonteinen en vijvers. Ook is er een plein met een soort footcentre, een voor de studenten, een voor de onderwijzers en een voor de moslims. De buitenlanders hebben tot alle drie de restaurants toegang. En daar weer omheen zijn alle gebouwen die voor de huisvesting zorgen. In de allernieuwste wonen de buitenlandse studenten die niet in de stad wonen. Prachtige flats met alle accommodatie die je maar kunt wensen. Maar in de oude Chinese gebouwen die nog in gebruik zijn wonen de Chinese studenten met vier man op een kamertje, waarin twee stapelbedden staan met vier kastjes en een tafel met stoel. Zeer Spartaans.
Aan de ene rand van het complex liggen dan het voetbalveld en de hockeyvelden. Het voetbalveld heeft een heuse tribune en er worden regelmatig wedstrijden gespeeld. En aan de andere kant is de bibliotheek met een grote lotusvijver en een stuk tuin met allemaal kronkelpaadjes en bankjes. Leuk voor de jongelui 's avonds.
Het hele terrein dient trouwens als een soort recreatiepark voor veel van de omwonende burgers. Het hele complex wordt omzoomd door een grote muur, of de achterkant van de verschillende gebouwen. De hoofdingang is een indrukwekkende poort met bewaking en aan de achterkant is er nog de zg. Westpoort, ook met bewaking. Bewaking is er trouwens constant op het hele terrein. Je hebt er alleen geen erg in. Dit complex ligt midden in de stad, aan de eerste ringweg, een zeer drukke en bedrijvige weg. Chengdu herbergt trouwens nog twee grotere universiteiten. 
De studie voor alle studenten is aan een strak schema gekoppeld wat betekend dat voor alle gebouwen en faculteiten dezelfde lesroosters gehanteerd worden. Ik start elke ochtend om negen uur als er een elektrische bel gaat die op het hele terrein te horen is. (als de man, die de bel moet bedienen, niet in slaap is gevallen) Andere faculteiten zijn dan al een uur bezig. 10 minuten voor tien gaat die bel weer en dan stoppen overal de lessen. Dat betekend dat vrijwel alle gebouwen leegstromen want het is een kwartier rust. Je kunt je voorstellen wat voor een volksverhuizing dat oplevert. De een moet even gauw naar het foodcentre, de ander even gauw naar z'n kamer, weer een ander moet naar een ander gebouw en ga zo maar door. 15 min. later gaat de bel weer en beginnen de lessen weer. Drie kwartier later begint het circus weer opnieuw. En om twaalf uur stromen alle gebouwen leeg voor de lunch. Dit patroon volg ik vijf dagen in de week.
Woensdag (29 sept.) werden alle studenten verwacht in de grote ontvangsthal van het Wan Han Hotel even verderop in de straat. Hier werd een westers buffet geserveerd en een dans en muziek voorstelling geven. Het was een groots opgezet feest en zeer verzorgd. Dit alles om de studenten te verwelkomen en om het Midherfstfeest/Maanfeest te vieren. Vroeger gebeurde dat op 15 augustus maar tegenwoordig valt deze feestdag samen met de grote Nationale vakantieweek ter viering van het ontstaan van de Staat China in zijn huidige vorm.

De grootste universiteit in de stad is de "SICHUAN UNIVERSITY". Een universiteit verdeelt over drie locaties, een eigen busmaatschappij, veel wooncomplexen. etc. etc. De derde campus, (Jiang'an) is verleden jaar, in een van de buitenwijken van de stad, in gebruik genomen. Compleet met bioscoop, winkelstraat, supermarkt, evenementenhal, sporthal, snackbars en restaurants. Het is een complete stad in een stad. Met parken en busstations voor de eigen maatschappij. Er rijdt elke tien minuten een bus naar de andere locaties.  Meer dan 90% van de studenten wonen op de een of de andere campus. Enige getallen: meer dan 70.000 studenten, 11.500 medewerkers waarvan meer dan 1000 professoren, 3 campussen met een totale oppervlakte van 5 km˛.