2004 – 11 - 20
Gezien op TV
Een van de tekenen dat China steeds meer een open land wordt zijn b.v. de TV programma’s. Maar eerst iets over de uitzendingen zelf. Dat verschilt nogal met de uitzendingen in Holland. Links boven in beeld een groot logo met tekst van de zender die op dat moment uitzend. Dan rechts boven meestal nog wat gegevens. Al is het alleen maar de tijd. Dan houden we nog twee benedenhoeken over. Daar nestelen zich de reclamebanners. Groot, bewegend, draaiend, flitsend en met veel kleuren. Soms zelfs zo irritant dat het beeld waar het om gaat niet meer te volgen is.  En alles wordt ondertiteld. Dit in verband met de vele dialecten en talen van minderheden, maar de karakters zijn in heel China hetzelfde.

Verleden week zag ik een documentaire over een jonge vrouw die verslaafd was aan de heroïne. 13 jaar geleden kickte ze af maar had ondertussen wel een gehandicapt kind ter wereld gebracht. Enige jaren later zette ze zich, met de hulp van haar man, volledig in voor het oprichten en begeleiden van een speciaal instituut waar dit soort kinderen konden studeren, sporten etc.. Het instituut draait bij de gratie van donaties. Maar 10 jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest dat er op de televisie over drugs gesproken werd, laat staan een documentaire over harddrugs. Nu ging deze documentaire niet specifiek over drugs maar over het instituut waar de kinderen opgevangen werden. Maar kinderen van drugsverslaafden en de verslaafde en later afgekickte vrouw kwamen ruim aan bod. En de zender was geen klein lokaal zendertje maar een van de kanalen van CCTV, Central China Television.

Wat momenteel ook veel te zien is zijn programma’s over mode. Laatst zag ik een reportage over de Shanghai International Fashion and Culture Show en de Chinese bijdrage daaraan. Gesprekken met jonge ontwerpers, net afgestudeerd aan de Donghua University Fashion Institute, hun creaties en hun ideeën. Deze haute couture kan absoluut wedijveren met de Franse of Italiaanse couture. En toch blijft in elke creatie onmiskenbaar de Chinese invloeden zichtbaar. Heel erg mooi. En net als de Europese couture natuurlijk ook met creaties die ondraagbaar zijn, al is het maar omdat de dames niet bloot willen lopen, maar wel als inspiratie gaan dienen voor de confectie.

En sport. In elke grote stad zijn minstens 2 of 3 kanalen die sport uitzenden en wel zoveel, dat als je een beetje handig zept, je de hele dag naar sport kunt kijken.
En natuurlijk staat Beijing 2008 centraal. Ik voorspel dat China in 2008 de meeste medailles binnenhaalt. Het was in Athene nog een goede tweede maar dat zal in 2008 anders zijn. Ook in sporten waarvan wij denken dat het niets voor Chinezen is, wordt op het moment driftig getraind. Wat te denken van schaatsen, shorttrack (wat nu nog door de Koreanen beheerst wordt) skiën, zwemmen, voetbal, basketball ( ja, er bestaan Chinezen van meer dan twee meter) krachtsporten, boksen en ga zo maar door. Hier staan dan wel een paar sporten bij die op de winterspelen thuishoren, maar ik geef wat voorbeelden.

Ik volg op TV de complete Engelse League en de Duitse Liga. Het enige lastige is dat de namen van de clubs en de spelers in het Chinees geschreven worden. Voor mij nog niet te ontcijferen. En dat sommige wedstrijden 's nachts "live" uitgezonden worden.

En dan de autosport. Een reportage over een Nationale Fourwheeldrive Cross. Alle Chinese en Westerse Big Wheels aanwezig, opgetuigd en wel. En niet te vergeten de reportage over de grote Internationale Autosalon in Beijing. Daar stond een prototype van de milieuvriendelijke waterstofauto van General Motors. Deze firma gaat in samenwerking met SAIC, de grootste Chinese autoproducent, milieuvriendelijke waterstof- en hybriden auto’s produceren. De productie start al begin 2005. Natuurlijk wil GM de verkopen op ’s werelds snelst groeiende automarkt opvoeren. Maar het geeft wel aan dat er in Beijing over milieuproblemen gedacht wordt. Ook Volkswagen en Toyota zijn met hun Chinese vestigingen bezig met de ontwikkeling van milieuvriendelijke auto’s. En het exclusieve Nederlandse merk Spyker was er met hun nieuwste creatie in een prachtige stand. Op de beurs werd de eerste Spyker in China verkocht voor meer dan 200.000 euro.
En natuurlijk de complete reportage van de Formule 1 Grand Prix op het spiksplinternieuwe Venue circuit in Shanghai.
Afgelopen week de halve finale van Idols. Op zijn Chinees maar duidelijk herkenbaar en zeer groots opgezet. Ook "De Zwakste Schakel" is in China zeer populair.
En de "Teletubbies" in het Chinees zijn nog erger dan in het Nederlands.
Reclame-uitzendingen van meer dan 5 minuten voor borstvergroting, (zowel plastisch als met speciale Bh's of met gels) beginnen al net zo storend te worden als de maandverband- en waspoederreclame in Holland.