2005  - 07 - 19
Melkert Banen

In China, met zijn meer dan 1.3 miljard inwoners, is het van het grootste belang om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. Hier is "efficiŽntie" geen prioriteit maar "werkgelegenheid". In veel gevallen betekend dat, dat er banen gecreŽerd worden. Een van de grootste leveranciers van "nutteloze" banen is de sector "beveiliging". Natuurlijk zijn er in deze branche ook mensen aan het werk die wel degelijk nodig zijn. Zo worden geldtransporten op dezelfde manier uitgevoerd als in Holland, met dit verschil dat het beveiligingspersoneel is uitgerust met de meest moderne automatische wapens.

Maar wat te denken van een beveiligingsbeambte die op het terrein van een ziekenhuis de twee rijbanen die, via een rotonde naar de ingang leiden, heeft afgezet met een paar verkeerspionnen, een stoeltje er naast heeft gezet en de hele dag niets anders doet dan een pion opzijzetten als er iemand met zijn auto langs wil en de pion daarna weer keurig terugzet.

Of iemand aan de ingang van een parkeergarage die jouw een kaartje geeft. Natuurlijk is het efficiŽnter om daar een automaat neer te zetten, zoals bij ons, maar dan is er niemand aan werk geholpen. Als de auto er na een bepaalde periode weer uit rijd via de uitgang aan de andere kant van de garage, zit daar weer iemand die het kaartje aanneemt, dat doorgeeft aan iemand die het kaartje in een klok stopt, het kaartje teruggeeft aan de eerste man die daarna het geld incasseert. Op deze manier hebben tenminste drie mensen een baan en een baan betekend inkomen.

Bij mij om de hoek is een verkoopcentrum van een projectontwikkelaar van huizen. Hier kun je inlichtingen krijgen over de diverse typen huizen, de maquettes bekijken en de tekeningen inzien. In de meeste gevallen is het project in de buurt. Bij de deur staat een man in een keurig uniform die de hele dag niets anders doet dan de deur openen als er bezoekers naar binnen willen en ook weer open doet als deze bezoekers weer naar buiten willen. Vaak zijn dit banen van 12 tot 14 uur per dag.

Een ander voorbeeld. Op drukke kruispunten zie je vaak dat mensen en dan meestal vrouwen met een fel oranje vest aan en een rood vlaggetje, proberen om de fietsers en voetgangers te bewegen te stoppen als het verkeerslicht op rood staat. De meeste Chinezen fietsen of lopen gewoon door alsof er niemand staat en de vrouw maakt zich er niet druk om, zij heeft een baan en voert die plichtgetrouw en zeer goed uit.

En dan de miljoenen mensen die China schoonvegen. Deze mensen kom je overal teen. Tot in een zwembad, nachtclub en op de snelweg aan toe. Ze horen gewoon bij het beeld van China.

Ook de welkoms-meisjes bij de horecagelegenheden. Ze doen niets anders dan de mensen die binnenkomen met een welkomstspreuk begroeten. Hoe duurder en groter de zaak, hoe meer meisjes er staan, vaak in prachtige Shanghai jurken. Een voorbeeld.

De MGM-club is een grote dancing-discotheek annex nachtclub midden in het centrum van de stad. De zaak is gevestigd op de zesde en zevende verdieping van een groot gebouw. Ervoor een klein parkeerterrein. En daar begint het. Op het parkeerterrein lopen tenminste vier man om het verkeer te regelen. Dan kom je bij de ingang. Dat is een kleine luxe hal met twee liften. Daar staan meisjes in prachtige outfits om iedereen welkom te heten. Ze drukken op de knop voor de lift, de liftdeur gaat open en in de lift staat weer een meisje die, nadat de deuren dicht zijn, weer op een knop drukt. Er is maar een knop, die voor de zesde verdieping,  dus vergissen kan ze zich niet. Aangekomen op de zesde verdieping staan daar weer tenminste acht meisjes, weer in prachtige pakjes, om je welkom te heten en je te begeleiden naar een plekje in de zaak. Let op; begeleiden, want de plek bepaal je zelf. Aan een van de bars of in het gedeelte waar het entertainment plaats vindt of in de ruimte waar de moderne disco is gesitueerd en de speakerboxen ver boven de veilige decibellimiet staan te dreunen.

Dit zijn enkele voorbeelden van Melkert-banen in China die tot doel hebben om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.