2005-01-17

Wonen in een stad als Chendu.

Het wonen in deze stad wijkt af van de manier van wonen in Holland.

In grote steden in China woont men in appartementen. Die appartementen zijn meestal een onderdeel van flatgebouwen die bij elkaar staan in een soort park. Aan de straatkant zijn deze flatgebouwen meestal op de begane grond voorzien van winkels en b.v. banken, zodat het park is afgesloten van de openbare weg. Waar dat niet het geval is wordt er een groot hek of een muur omheen gezet. De toegang is een grote poort of hek of inloop, maar altijd met toezicht van een bewaarder, een soort conciërge.  Bij de grotere complexen is dat een echte bewakingsdienst die 24 uur per etmaal aanwezig is. ’s Avonds gaat het hek, als dat aanwezig is, dicht en moet je bellen of kloppen om erin te kunnen. Dit is een onderdeel van de service waar elke flatbewoner voor betaald, net zoals de meeste koopflats in Nederland servicekosten hebben. Die service houd ook in dat er een tuinman rondloopt, dat er vegers lopen en dat het vuilnis elke dag opgehaald wordt. Kortom, dat de tuin keurig onderhouden wordt. Het voordeel hiervan is dat ondanks dat je midden in de stad woont, de kinderen ongestoord buiten kunnen spelen, er meestal parkeergelegenheid binnen de muren is, op het woonerf waar ik momenteel woon zijn drie ondergrondse garages, de ouderen elkaar buiten ontmoeten en je gerust kunt slapen, want de bewaking loopt ‘s nachts rondjes en houd de boel goed in de gaten. 

Als je dit als westerling leest zou je denken dat ik in een onveilige stad woon maar dat is niet zo. Alleen de chinees is nou eenmaal erg achterdochtig en waakzaam en deze manier van wonen is door de  eeuwen heen ontstaan. Een afgesloten binnenplaats met gebouwtjes er om heen en een muur met een poort aan de straatkant. En om dat ook in de moderne tijd, met flatgebouwen en zo, te kunnen blijven doen wordt er op deze manier gebouwd. En last van ontvolking van de stad hebben ze niet.
Aan de rand van de stad worden eengezinswoningen gebouwd en ook die staan dan op een bewaakt en afgesloten woonerf.  Men vindt dat hier nu eenmaal een prettig idee. En op deze manier worden er veel mensen aan werk geholpen wat hier nu eenmaal noodzakelijk is. China had de Melkertbanen al uitgevonden ver voordat deze banen in Holland werden geïntroduceerd.

Het complex waar ik woon is wat groter dan normaal en heeft ook nog drie ondergrondse parkeergarages onder de gebouwen. Afgelopen weken waren de bomen en struiken verlicht met kerstlampjes wat een zeer gezellige sfeer gaf. Deze parken of woonerven zijn bij de nieuwbouw een belangrijk onderdeel van de verkoop argumenten. Er zijn werkelijk schitterende parken bij, met watervallen, vijvers, fonteinen, bruggetjes, prielen en ga zo maar door. Ook schromen de Chinezen niet om het geheel aan te kleden met volwassen bomen van minstens 30 jaar oud, verborgen luidsprekertjes en feestverlichting.

De appartementen zijn minimaal 100 mē. Maar momenteel worden ze ook veel groter gebouwd. Tegenwoordig allemaal met liften. Een appartement van 170 mē, of 240 mē is geen uitzondering.

De oplevering gebeurd in een geheel andere staat dan in Holland. De apparte-menten hebben bv. van binnen geen kozijnen en deuren. Leidingen en af- en aanvoerpijpen zijn niet weggewerkt, vloeren en plafonds zijn niet afgewerkt. De verdiepinghoogte is, ondanks dat de Chinees kleiner is dan de westerling, wel hoger dan in Holland. Minimaal 3 m. is normaal.
Het geheel is een compleet kaal casco. Het voordeel hiervan is dat je geheel naar eigen smaak en inzicht de boel van binnen kunt laten verbouwen en vertimmeren.

Plafonds met hoogteverschillen en indirecte verlichting is heel normaal. Een nieuw appartement van 120 mē kost ongeveer 40 ā 50 duizend euro. Daar komt dan ongeveer 10 ā 15 duizend euro verbouwing bij. Dat ligt eraan hoe lux je het hebben wil.