2005-03-06
Chinees Nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaar begon dit jaar op 9 februari, als het jaar van de Haan. Ook heet het wel het “Lentefeest”. Net als in Holland was 8 februari dus Oudjaar en ook dat wordt, net als bij ons, gevierd met grote Oudejaars feesten en 's avonds vuurwerk (wat eigenlijk verboden is in de stad maar geen Chinees die zich wat van regeltjes aantrekt) en champagne, voor diegenen die zich dat kunnen permitteren.
Zondag 6 februari begon de grote vakantie voor "iedereen". De eerste paar dagen was inderdaad alles gesloten. Daarna zag je toch wel weer enige winkels opengaan. Maar opvallend was wel dat 's avonds om 6 of 7 uur vrijwel alles dicht was. Dat geeft een onwerkelijk beeld op straat, in een stad die normaal elke avond bruist van de bedrijvigheid. Men gaat bij elkaar op visite, bezoekt een park of een theater, gaat uit eten met vrienden of familie en gaat, zoals wij, naar een themapark, annex kermis.

Maar eerst waren we bij de opening van het nieuwe jaar op Zondagavond 6 februari.
Voor de ingang van de Wuhou tempel was een enorm toneel gebouwd met een licht en geluidsinstallatie. Hier werden door de bobo's van de stad om 8 uur 's avonds kleine luchtballonnen met leuzen losgelaten.  De hele ceremonie duurde precies een half uur.
Men had replica's gemaakt van antieke luchtballonnen, ongeveer anderhalve meter hoog. De ballonnen waren ronde, witte, papieren cilinders met aan de onderkant een platte, fragiele draadconstructie waarop in het midden een vuur kon branden. Dat werd dan officieel aangestoken door de heren en daarna losgelaten. De hete lucht zorgde voor de rest. Het grappige is dat het perfect werkt. Nadat het stadsbestuur zijn bijdrage had geleverd werden er vanaf een locatie op het tempelcomplex nog honderden van deze ballonnen losgelaten, wat een zeer spectaculair gezicht opleverde aan de donkere hemel. Jammer alleen dat je op de foto's er niets van ziet.                    

En dan een paar dagen later de kermis. Ook dat is een hele belevenis. Drommen mensen die zich staan te vergapen aan primitieve uitbeeldingen van traditionele voorstellingen. En alles met knipperende, glinsterende, bewegende en flikkerende gekleurde lichtjes. De voorstellingen zijn gemaakt van dun ijzerdraad en bespannen met gekleurd plastic.
O ja, er waren ook een stuk of vijf kermisattracties, maar dan wel van 40 jaar oud. Verder natuurlijk de eet-, drink- en snoep stalletjes.  In enorme hoeveelheden. Verkopers met lichtgevende prullaria, verkopers met een hele keuken achter op hun fiets, die dus als stalletje dienst doet, verkopers met............ je kunt het zo gek niet verzinnen of het was er. Ik denk dat de foto's voor zich spreken.

Op de 15de van de eerste maand is het “Lantarenfestival. Dan gaan de kinderen met lampionnen de straat op. Dit is ook gelijk het einde van de Nieuwjaarsviering.

De stad was toch minder versierd dan ik had gedacht. Enkele straten waar de bomen waren opgetuigd, andere straten met veel lampionnen maar toch niet zo uitbundig. Er zijn wel winkels waar men veel lampionnen heeft opgehangen maar het is hier in de stad toch meer binnenshuis.