2006 - 10 - 04

Behandel straatverkopers niet als vijanden

 

Ze stallen hun waar uit bij voetgangerstunnels en viaducten. Ze zijn het doelwit van de overheid in vele grote steden. Zij zijn China’s straatventers. De mensen in Guangdong noemen hen “Rennende Geesten” (zou gui) omdat zij op ieder moment verschijnen en verdwijnen. Een meer geschikte naam zou zijn “rennende muizen” omdat hun angst niet alleen veroorzaakt wordt door “katten”, de politie die hen kwaad kan doen met een razzia, maar door elke zogenaamde goede burger die hen wil rapporteren. Feitelijk overtreden zij de wet en mogen dus niet aanwezig zijn in ons straatbeeld.

Maar gelukkig betoonde één persoon, en niet minder dan een hoge ambtenaar van Bouw en Woningtoezicht hen een beetje respect. Tijdens een recente conferentie in Guangzhou zei vice-minister Qiu Baoxing, “Onze steden doen er goed aan meer tolerantie te hebben met onze straatverkopers en de plaatselijke autoriteiten moeten hun regels aanpassen voor bijvoorbeeld de weekeinden en avonden".

 

Laten we eerst eens kijken waarom we ze niet willen hebben. Ze verstoppen de voetgangerswegen en veroorzaken opstoppingen en zijn een valse concurrentie voor de legale winkels. Ze zijn niet geregistreerd en hebben geen licentie en betalen zodoende ook hun belastingen en andere kosten niet. Hun warenhygiëne voldoet in de meeste gevallen niet aan de wettelijke eisen en sommigen verkopen merkvervalsingen.

 

Nu de redenen waarom we ze moeten tolereren. Ondanks dat ze op het laagste niveau van de sociale ladder staan trachten deze mensen in hun levensonderhoud te voorzien, niet door te stelen of anderszins de wet te overtreden, maar door op een eerlijke manier services aan te bieden. Voor de meeste van hen is een officiële registratie geen optie. Als ze de mogelijkheid hadden om het kapitaal bijeen te vergaren om een winkel te huren en alle belastingen en heffingen te betalen waren ze waarschijnlijk geen straatventers. Als ze worden aanhouden en hun koopwaar in beslag genomen, wordt vernietigen hun “levensonderhoud” vernietigt.

Moeten de straatventers vernietigt worden door sociale en zakelijke regels? Ja en nee. Zij veroorzaken inderdaad lawaai en betalen hun afdrachten niet maar zij zijn ook HET straatbeeld en de krenten in de pap van een moderne stad.

Sommige steden hebben dit gelukkig al ingezien. Het schijnt dat een stad in de provincie Shandong de regels heeft aangepast en straatventers nu toestaat hun handel aan te bieden in de niet-hoofdstraten en in de woonwijken van de stad. Chinezen moeten niet vergeten dat veel van China’s megabedrijven van dit moment 25 jaar geleden startten  als straatventers.

Het wordt tijd dat de plaatselijke autoriteiten hun visie over wat een stad is en maakt, een beetje gaan bijstellen. Natuurlijk heeft China grote glanzende gebouwen van bekende firma’s en beroemde merken nodig, maar ze hebben ook de straatventers nodig die voor de binnenlandse economie zeer belangrijk zijn. Vele burgers die nog niet zo hoog op de maatschappelijke ladder staan hebben behoefte aan de diensten die straatventers aanbieden. Net als dat het straatbeeld straatartiesten nodig heeft naast de grote theaters. Dat betekend niet dat er geen regels moeten zijn voor deze tak van handel. Bijvoorbeeld, toezicht op etenswaren is een must. En de koopman moet zijn eigen rotzooi opruimen. En echte valse concurrentie moet natuurlijk voorkomen worden. En de regio’s waar het toegestaan is moeten gereguleerd worden en de straathandel moet geen negatief effect hebben op de buurt. En de stadsbewoners moeten meer tolerantie hebben voor de straatventers. Probeer je eens in dezelfde situatie te plaatsen, geen uitzicht op een betere positie, geen geld om te eten, soms maar enkele vierkante meters om te slapen. Tolerantie is een gegeven van een moderne en harmonische samenleving.