2004 - 08 - 04
Chinese Service

Afgelopen woensdag zitten we te eten in een eethuisje vlak om de hoek van het wooncomplex en de lucht betrekt. Het was de hele dag al broeierig warm en benauwd, ik denk zo'n 38 graden en net als we weer naar huis willen gaan begint het te regenen. Na wat heen en weer gepraat, of we naar huis zullen gaan of dat we de bui in het eethuisje zullen afwachten, komt een van de bedienden met twee paraplu's aanlopen. Ik denk nog "Nou, nou, wat een vertrouwen in ons", maar nee, de jongen bied ons een paraplu aan en neemt er zelf ook een ter hand en loopt met ons mee naar huis. Daarna gaat hij weer met twee paraplu's terug. De paraplu's kan hij niet missen maar hij is wel zo vriendelijk om ons even droog thuis te brengen. Een fooi wil hij niet hebben en het geld voor het eten kan het niet geweest zijn. We verteerden met z'n tweeŽn, inclusief een halve liter bier voor omgerekend 1 euro vijftig. Over dienstverlening gesproken. Kan de Horeca in Nederland nog wat van leren.

Een andere situatie, maar het komt op hetzelfde neer. Mijn vrouw vraagt 's ochtends inlichtingen over de telefoonaansluiting in de flat. Er wordt een afspraak gemaakt voor diezelfde middag. Er komt een vertegenwoordiger langs die alle inlichtingen geeft en modellen van telefoons bij zich heeft en uitstalt.  Maar voor hij de kamer binnen stapt trekt hij hoesjes over zijn schoenen. Na een half uurtje uitleg laat hij zijn kaartje en een folder achter. Dit is service die bij ons niet meer bestaat. Als ik in Holland wat met mijn telefoonaansluiting of telefoon wil, zal ik naar de winkel moeten, midden in de stad waar ik met mijn auto niet kan komen en sta daar dan minstens een uur te wachten.
Over die schoenen het volgende. Normaal gesproken trekt elke Chinees, bij het binnenkomen in een woning, zijn schoenen uit en verruild die voor een paar slippers. Alhoewel de jeugd tegenwoordig, met hun baseballschoenen, steeds meer en meer hun schoenen aanhouden. Iedereen heeft bij de voordeur, die volgens Amerikaans systeem in de woonkamer uitkomt, dan ook een schoenenkastje staan met slippers in alle soorten en maten. Maar voor een vertegenwoordiger is dat natuurlijk veel te lastig voor die korte tijd dat hij binnen is. Dus heeft de man plastic hoesjes bij zich van het model wat bij ons in de ziekenhuizen gebruikt wordt.

Nog een voorbeeld.
We kopen in een groot warenhuis serviesgoed. De samenstelling van een servies is in China wat anders dan bij ons omdat men hier op een andere manier eet. Je kunt wel complete sets kopen maar dan is het net niet wat je nodig hebt. Alle onderdelen  zijn daarom dan ook los te koop. Dus wij aan het verzamelen. Vier schoteltjes zus, acht kommen zo, een soepterrine, kleine kommen, platte schalen, etc.. Let wel, dit duurt dus minstens 20 minuten, want elke kom of schaal wordt minutieus onderzocht op onregelmatigheden. Dat is trouwens heel normaal hier. De ene kom doorstaat de kritiek, de andere  wordt opzij gezet. Uiteindelijk hebben we alles verzameld en worden er dozen bijgezocht. Alles wordt keurig ingepakt door een verkoopster die ons ook constant helpt. Als alles is ingepakt besluit Jinghua dat ze toch liever dat andere motiefje wil en de hele ceremonie begint opnieuw. De verkoopster blijft glimlachen en oppert zelfs af en toe gedienstig om een andere schaal of kom te nemen. Als we uiteindelijk na een uur vertrekken is ze blij dat ze ons tevreden heeft kunnen stellen. Dit soort verkoopsters ben ik in Holland de laatste 30 jaar niet meer tegen gekomen.