Nieuwe EU-wetgeving voor handbagage

 

Nieuwe EU-wetgeving voor handbagage op alle luchthavens in de Europese Unie maar ook op vluchten daarbuiten!!

Vanaf 6 november 2006 gelden er voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) nieuwe regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) én op de juiste manier verpakt in de handbagage worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie, de EEA en Zwitserland!! (De EEA landen zijn Noorwegen, IJsland, Liechtenstein.)


De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere consumptiedranken, maar ook voor gels, pasta's, lotions en de inhoud van spuitbussen. Hieronder vallen dus ook toiletartikelen zoals tandpasta, scheerzeep, haargel, lipgloss, gezichtscrèmes, mascara en vloeibare lippenbalsems.


Dit zijn de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:

1. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
    (Let op: dit is niet veel. Een grote tube tandpasta is al meer)

2. De verpakkingen moeten worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak.

3. Per passagier mag maar één doorzichtige plastic zak worden meegenomen.

4. De inhoud van de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter.

5. De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn. (drukstrip of rits)


U mag een geschikte plastic zak van huis meebrengen. Tijdens de introductieperiode worden op alle betrokken luchthavens gratis doorzichtige plastic zakken uitgereikt.Op bovenstaande regels gelden twee uitzonderingen:


1. babyvoeding voor gebruik tijdens de vlucht

2. medicijnen voor gebruik tijdens de vlucht


Aankopen in taxfreewinkels op de luchthaven:

• Als u tijdens uw reis op een EU-luchthaven overstapt, moet de winkelier uw aankopen in een zak verpakken. Deze zak zal worden verzegeld en dient tijdens de gehele reis verzegeld te blijven. Bij deze zak dient een aankoopbewijs te kunnen worden overlegd; tijdens uw overstap zal dit bij de beveiligingscontrole gecontroleerd worden.

• Als u uw aankopen hebt gedaan op een luchthaven buiten de Europese Unie en u stapt over naar een EU-land, mag u uw aankopen niet meenemen op uw aansluitende vlucht. Deze aankopen zullen u worden afgenomen.


Aankopen aan boord:

Als uw aankopen zijn gedaan aan boord van een vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij dat is vertrokken van een luchthaven buiten een van de EU-landen, zullen deze bij een overstap in een EU-land worden geaccepteerd zolang ze zijn verpakt in een verzegelde plastic zak en een bijbehorend aankoopbewijs overlegd kan worden.


Inhoud handbagage apart aanbieden

Bij de handbagagecontrole moet u alle vloeistoffen apart voor screening aanbieden. Alle vloeistofverpakkingen moeten in de doorzichtige plastic zak zijn verzameld en de zak moet gemakkelijk te sluiten zijn. Jassen, colbertjes en grote elektrische apparaten zoals laptops moeten ook apart worden aangeboden bij de handbagagecontrole.