KLIMAAT

Het grootste gedeelte van China ligt in een gematigde klimaatzone met duidelijk te onderscheiden seizoenen, maar door de enorme oppervlakte van het land kent China een grote variatie aan regionale klimaten. De droge winters die het klimaat van China over het algemeen karakteriseren worden veroorzaakt door koude luchtmassa’s die zich vormen boven de hogedrukgebieden van het Aziatische continent.Winter in Noord China
In de winter waaien moessons veelal vanaf hogedrukgebieden boven Oost-Siberië naar het zuiden naar lagedrukgebieden boven de Stille Oceaan. Deze moessons brengen koude droge lucht in het hele land en alleen in het uiterste zuiden vriest het dan niet.
In de zomer waaien de moessons precies uit de tegenovergestelde richting. Het oosten, zuiden en zuidwesten van China worden dan vaak geteisterd door extreme regenval, waardoor overstromingen ontstaan die vaak grote schade aan land en bevolking toebrengen.
In de laatste weken van augustus en de eerste weken van september wordt de zuidoostkust van China vaak getroffen door tropische wervelstormen of ‘tyfoons’. Tyfoons (da feng = sterke wind) treffen China vaker dan enig ander land. Volgens Chinese maatstaven wordt een storm met kracht 8-11 beschouwd als een tyfoon. Ze kunnen tot 400 km het land binnendringen, hoewel dat een uitzondering is. Soms houden ze enkele dagen aan, maar meestal is na een paar uur het grootste gevaar voorbij. Provincies als Quangdong en Fujian worden gemiddeld zeven keer per jaar door een tyfoon aangedaan. De zuidelijke delen van de provincies Guangdong, Guangxi en Yunnan, plus Hongkong , Macao en het eiland Hainan, liggen in een tropische klimaatzone met zeer hete zomermaanden.
Reisbestemmingen op grote hoogte zijn in de winter erg koud en veel plaatsen zijn niet eens meer te bereiken.

Het noordoosten van China kent droge, hete zomers en lange, koude winters, en dit geldt ook voor de woestijngebieden van Binnen-Mongolië en Sinkiang. De rivier Amoer is ongeveer de helft van het jaar bevroren en Mohe is de koudste plaats van China en wordt daarom ook wel de ‘Chinese Noordpool’ genoemd.
Hier zijn temperaturen van meer dan -50°C geen uitzondering en de gemiddelde januari-temperatuur ligt op -20°C.
De heetste plaats van China, Turpan, ligt ook in Binnen-Mongolië, en is tevens de laagst gelegen plaats van China.
Centraal-China kent hete, vochtige zomers met veel regen in de nazomermaanden. Aan de benedenloop van de Yangzi Jiang zijn de winters niet zo koud dan in het centraal gelegen Lössplateau en in de door bergen omgeven provincie Sichuan. Rond Beijing, Xi’an en Zhengzhou komen ’s winters en in het voorjaar af en toe zandstormen voor.
Op de hooglanden van Tibet en Qinghai (boven de 4000 meter) zijn de zomers kort en gematigd warm, terwijl de winters zeer koud kunnen zijn. De neerslaghoeveelheden zijn maar gering en de verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen kunnen zeer groot zijn.
Het hoogland van Yunnan-Guizhou heeft een mild klimaat met warme zomers en koele winters. Het vriest er zelden en de neerslaghoeveelheden zijn gering. Zuid-China heeft een subtropisch klimaat met over het hele jaar gezien gelijkmatige neerslaghoeveelheden. De zomers zijn lang, vochtig en heet; de winters koel, maar kort. Het eiland Hainan heeft een tropisch klimaat.

Enkele klimaatgegevens:
 

Naam v.d. Stad

 

Gemiddelde 
temp. Januari

Gemiddelde
temp. Juli

Jaarlijkse 
neerslag in mm

Harbin
Shenyang
Turpan
Taiyuan
Lanzhou
Beijing
Luda
Tianjin
Qindao
Kaifeng
Xi"an
Lhasa
Wuhan
Guiyang
Chengdu
Kunming
Guangzhou

-20
-13
-10
-8
-7
-5
-5
-4
-1
-1
-1
0
3
6
7
10
1

23
25
34
25
22
26
23
27
24
28
27
16
29
25
27
20
28

607
714
20
414
333
603
596
537
663
606
559
497
1238
1243
991
1036
1619

 

Bronnen:
China
Cambium, 1998

China
Informatie Verre Reizen, 2001


Harper, D. / China
Kosmos-Z&K, 2002

Jansen,I. / China
Gottmer/Becht, 2000


Knowles, C. / China
Van Reemst, 2002

MacDonald, G. / China
Kosmos-Z&K, 1998

Eijck, F.
Reishandboek China
Elmar, 1996

Floor, H. / China
Stichting Teleac, 1988

Print

Download alle hoofdstukken in één PDF file