2009 - 04 - 02

Tien maanden na de ramp. 

12 mei 2008 om 14:28 uur had er een heftige aardbeving in de provincie Sechuan plaats met de kracht van 8 op de schaal van Richter. De schokgolf werd gevoeld in Beijing en Shanghai, allebei de steden liggen op ongeveer 1800 kilometer van het episch centrum.
De ramp was desastreus voor een gebied in een straal van meer dan honderd kilometer vanuit het episch centrum. Verschillende steden waren in enkele seconden voor meer dan 50% verwoest. Gehele dorpen waren met de grond gelijk gemaakt. Ook tempels etc. werden geheel of gedeeltelijk verwoest. Bruggen, wegen en spoorlijnen waren onbegaanbaar. Het dodental zal oplopen tot 90.000.

Tien minuten na de eerste bevingen waren de eerste hulptroepen al onderweg. In enkele dagen waren er meer dan 40.000 man hulpverleners, reddings- en bergingswerkers in het gebied.
Binnen veertien dagen stonden de eerste nooddorpen al gereed voor de vele honderdduizenden daklozen.

Tien maanden later ben ik een kijkje gaan nemen in het gebied, ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Chengdu, een stad van vijf miljoen inwoners die wonderbaarlijk genoeg vrijwel geen schade heeft geleden van de beving, terwijl de stad op 90 kilometer van het episch centrum verwijderd ligt.
Nog steeds staan er overal complete nooddorpen voor alle daklozen. Deze dorpen huisvesten alles, van supermarkt tot postkantoor en politiepost. Men heeft er gas, water en licht en natuurlijk televisie.

Vaak is het meer dan de mensen in hun eigen onderkomens hadden.  Maar de onderkomens zijn klein, zeer klein. En het blijft een vorm van kamperen.
Momenteel wordt er overal  driftig gebouwd aan nieuwe huizen en gebouwen. Complete wijken worden er neergezet en ditmaal geen eenheidsworst maar aardige leuke huizen. Veel mensen zullen er, hoe vreemd dit ook klinkt, op vooruit gaan. Leuke eengezinswoningen met gas, water, elektra, eigen douche en toilet en een schadeloos-uitkering voor de inrichting.

Na de noodvoorzieningen aan het wegennet is men nu begonnen met de bouw van de permanente kunstwerken, zoals bruggen en viaducten, die de puinhopen moeten vervangen. Het feit dat het complete rampgebied in de bergen is gesitueerd maakt de wederopbouw er niet gemakkelijker op. Een ingestorte brug van een belangrijke weg heeft men als herdenkingsmonument laten liggen. Ernaast wordt de nieuwe brug gebouwd. Let eens op de borden waar de bouw op te lezen valt. Deze brug zal in elf maanden gereed zijn. In Nederland zou men daar ten minste drie jaar voor nodig hebben. Het is geen kritiek op Nederland maar het onderstreept de gedrevenheid in dit gebied om de schade van de ramp zo snel mogelijk hersteld te hebben.

"Bekijk hier een foto-collage van de herdenking op 12 mei 2009"   

Bekijk hier een paar video's die betrekking hebben op de wederopbouw van het rampgebied:

  Studies weer begonnen in het rampgebied.

Leven in een nood-dorp.

Studenten uit het rampgebied in Hongarije.
Kinderen uit Beichuan leren verder te leven.

terug naar de eerste pagina

Print