2006 - 06 - 15

VOETBALGEKTE IN CHINA.

Als buitenlander sta je toch een beetje vreemd te kijken als je hier in west China de winkels vol ziet liggen met allerlei WK prullaria. Sleutelhangers, theemokken, balpennen, T-shirts, etc. En BALLEN, van die grote witte leren ballen bedrukt met de bekende FIFA inlegkruisjes.
Typisch Hollands, de kleur oranje kom je overal tegen. Niet omdat dat de nationale Nederlandse voetbalkleur is, maar omdat Chinezen oranje mooi vinden. Veel Chinese clubs spelen in oranje outfit. Maar voor een Nederlander geeft het toch een vertrouwd gevoel.
En overal reclame voor het WK. En op de TV is het al niet anders. 70% van de reclame op de televisie is gerelateerd aan de WK. De meest gebruikte speler hiervoor is Ronaldinho van Barcelona. Maar ook veel quizzen en een maand van te voren allerlei herhalingen van beroemde of beruchte WK-wedstrijden uit het verleden.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden en de volgende dag overdag herhaalt. Dat betekend met een tijdsverschil van zes uur dat de eerste wedstrijd om negen uur ís avonds begint.
Na afloop van de wedstrijden worden deze door twee man geanalyseerd met behulp van een groot flatscreen scherm met screentouch functie. Het beeld kan dan door de criticasters op elk moment stilgezet worden en met behulp van tekengerei worden dan de posities die ingenomen hadden moeten worden, aangegeven.

Normaliter is om twaalf uur het hele flatgebouw waar ik woon donker. Nu is er op dat uur in zeker 50% van de appartementen nog licht. En als je op straat loopt na negen uur ís avonds dan is het er rustig en in alle winkeltjes en eethuisjes staat de TV op de sportzender.

En wat te denken van een trouwerij met als thema; De Wereld Voetbal Cup!!  En dat is geen uitzondering, in alle grote steden worden op dit moment zulke trouwfeesten gehouden.
De meeste mensen kennen ook veel spelers, ook uit Holland. De meest bekende club uit Holland is toch wel PSV. En dat er vier Hollandse coaches aanwezig zijn bij de diverse teams op het WK dat weet ook iedereen.
Op college worden de wedstrijden dan ook uitvoerig besproken. En de belangrijkste wedstrijden zijn natuurlijk die waarbij een team betrokken is uit een land waar veel studenten van in Chengdu studeren. Zoals Korea, Amerika, en AustraliŽ.

In de stad zijn veel theehuizen, annex tuinen, omgetoverd tot clubhuis. Met grote entrees waar op enorme billboards aangegeven wordt welke wedstrijden er die avond op de grote schermen te zien zijn. Ook het volledige World Cup programmaschema staat daar vermeldt. Dit alles natuurlijk gesponsord door grote biermerken.

De buskaartjes zijn deze weken een kleine flyer in het model van de Wereldcup beker en veel restaurants hebben speciaal voor deze gelegenheid extra televisie schermen in hun zaken gezet zodat de klanten niet thuis hoeven te blijven maar tijdens het eten hun favoriete wedstrijden kunnen zien.
De kranten en ook de TV houden alles bij. Wie zijn de spelers? Maar ook wie is hun vrouw of partner? En familiefoto's doen het altijd goed. En ook de fans worden regelmatig door de camera's opgezocht. Uitgebreide fotoreportages worden er van gemaakt. In de China Daily verschijnt elke dag wel een serie foto's over een van bovenstaande items. Ik heb lukraak wat foto's verzameld van wat er allemaal vertoond wordt.

Om toch maar rustig de wedstrijden te kunnen bekijken (die worden hier 's nachts uitgezonden) sluiten sommige mannen contracten af met hun vrouw of partner om ongestoord te kunnen kijken. Ook is er een geval bekend van een man die zijn vrouw in de slaapkamer opsloot om zo ongestoord te kunnen genieten van de wedstrijd. En wat te denken van iemand waarvan zijn huis in brand stond. Hij sleepte de televisie naar buiten, zocht een stroompunt, verbond een lange draad aan de antenne-ingang en keek rustig verder naar de wedstrijd.
Er zijn ook sterfgevallen bekend vanwege de te hoge spanning tijdens wedstrijden. En diverse mensen zijn in ziekenhuizen opgenomen met uitputtingsverschijnselen.

Met andere woorden:  CHINA IS VOETBALGEK!!!

terug naar de eerste pagina

Print